Hoppa över till innehåll

Få dina fans att finansiera din skiva eller turné

2009 oktober 28

Svårt att hitta finansiering för att producera ett album eller en kommande turné? Låt dina fans hjälpa dig! Konceptet kallas för fan funding eller crowdfunding som i princip innebär att dina fans sponsrar dig för att genomföra det projekt du satt upp. Det finns en mängd av varianter på nätet för främst musik, men även för andra branscher. Det finns dock ingen svensk site som gör det. Det har också varit märkligt tyst kring crowdfunding i Sverige, men som börjar användas mer och mer internationellt. Det enda som jag upptäckt var en artikel i SvD för ett tag sedan.
Jag har tittat lite närmare på en av siterna som erbjuder den här tjänsten och det är SellABand.

Om du exempelvis vill producera en skiva så fungerar tjänsten så här:
Du räknar ut vad det kan kosta för dig att kunna genomföra ditt projekt – ett album. Säg att det kostar $50.000. Då har man som fan möjlighet att stödja ditt projekt. Du lägger upp själv vad man får i gengäld om man stödjer ditt projekt. Om man som fan stödjer dig med $10 får dem skivan skickad till sig när den är klar. Det finns sedan möjligheter att ge ännu mer pengar, men då får man självfallet ge mer till den som stöjder ens projekt. Det kan handla om att kunna köpa fler skivar för halva priset, att få en viss procent av de pengar som genereras från det albumet och de låtar som finns på skivan, få extra merchandise mm. Man kan som fan när som helst dra sig ur, men har projektet kommit upp i fullfinansiering har man inte ta bort sin investering.

Förutom att man uppenbarligen får hjälp med finaniseringen så får man även marknadsföring av sin skiva innan den ens är producerad. De som vill stödja den försöker samtidigt hjälpa dig att hitta fler som hjälper dig med finansieringen. Du får lojala fans och en garanti för att få betalt… Det blir också tydligt för alla att se vad det kostar att göra musik. Allt kan inte vara gratis…

Jag tycker det här är ett ypperligt sätt att både få full finanisering och hjälp med marknadsföring av en själv som artist/band. På SellABand finns allt från okända band till Public Enemy för att nämna någon.

Får ju idéer på att BandMeeting borde erbjuda en liknande tjänst. Tål att tänkas på.

/Patrik, arrangör av the BandMeeting

Inga kommentarer än

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS