Hoppa över till innehåll

Popkollo och en jämställd musikscen

2009 oktober 16

Jag träffade idag Ragnhild Ekman och Stina Göransson som båda är projektledare för Popkollo i Göteborg och diskuterade arbetet för en jämställd musikbransch och vad Popkollo tillför till det arbetet.

Jag tycker att en del i problematiken syns i att det är svårt att hitta kvinnliga instrumentalister, men att det däremot finns mängder av duktiga och framgångsrika kvinnliga artister. Ragnhild, Stina och jag anser att problemet bl a ligger i att rekrytering till band oftast sker i ens egna nätverk, killar tillfrågar sina (kill)kompisar och det är fortfarande vanligare för killar att starta band. Anledningar till att det kan vara svårt att ta den platsen som instrumentalist och kvinna (om man får chansen), beror många gånger på att tjejer i regel ställer högre kvar på sig själva och inte tillåter sig göra misstag, vilket hänger ihop med dåligt självförtroende. Vilken musiker som helst som inte ger sig själv utrymme för att misslyckas ger också lättare upp. Det måste liksom fungera direkt. En jätteviktig aspekt är att det saknas förebilder för kvinnor som instrumentalister, exempelvis gitarrister – något som Popkollo jobbar extremt mycket med att förändra. Det är däremot lättare att hitta sångerskor, en roll som ju traditionellt sett tillhört kvinnor och där kvinnor lättare har accepterats. Många band idag framställer sig också som ”female fronted band”, vilket kan uppfattas som ett marknadsföringsknep för att det är ”intressant och coolt” med tjejer i rockband.

Det handlar mycket om självförtroende och att våga ”ta för sig” och ”ta plats” – något som inte alltid alla ser som ”kvinnligt”. Det här håller dock på att förändras och idag har vi en mängd framgångsrika (kvinnliga) artister och låtskrivare och det är fantastiskt roligt. På professionell nivå blir det dock tydligt hur nätverken av manliga musiker bildar ett homogent musiksverige; en handfull professionella musiker används flitigt av kvinnliga så väl som manliga låtskrivare.

Popkollo arbetar för att förändra det här, dels genom att få fler tjejer att börja spela rockinstrument och också att skapa möten mellan ungdomar och kvinnor som spelar och sjunger. Detta sker på årliga musikkollon som pågår i 7-9 dagar med workshops, inspirationsföreläsningar, jamsessions mm. Deltagarna blir indelade i band och alla får testa på alla instrument (det är mest ”Rocksättning” så att säga). Det handlar inte bara om att skapa musik utan lika mycket att utveckla ett starkare självförtroende. Över 1000 unga tjejer har deltagit i ett Popkollo i Sverige sedan 2003 och alla säger att det har förändrat deras liv. Många av dem ses fortfarande, musicerar och har egna band.

Popkollo finns framförallt för unga tjejer i åldrarna 12-16 år, men nu finns även Popkollo Madame som riktar sig till kvinnor från 18 år och uppåt och är som ett ”vanligt” Popkollo fast över en helg. Madame har kommit till ur en förfrågan från mammor och kompisar, som vill hitta ett sätt att börja spela och bejaka sin kreativa sida. Det är aldrig försent att börja!

Popkollo arbetar också ständigt med att vara ute och hålla föreläsningar om jämställdhet i musikbranschen och hur kreativitet i sig kan förändra bestämda normer. De arbetar också nu med ett nytt koncept: Grrrtalk and Guitars, ett Popkollo Crew besöker under en kväll fritidsgårdar och skolor. Under kvällen hålls workshops, jamrum och diskussioner och tips om hur man ex hittar replokaler mm.

Vi avslutade vårt samtal med att prata om hur vi vill att framtiden skall se ut. Förhoppningen är att ordet ”tjejband” aldrig mer kommer att användas och att begreppet ”kvinnlig musiker” försvinner så att ordet musiker blir könsneutralt. Här kom vi också in på problematiken att när vi sitter och pratar om jämställdhet och kvinnliga musiker så upprätthåller vi också den strukturen att det är en skillnad. Om fler och fler slutar göra fokuseringen på kvinnlig musiker eller female fronted band kanske vi är ett steg närmare en förändring? Satsningar som Popkollo är dock nödvändiga på vägen.

Vill du veta mer om Popkoll så gå in på www.popkollo.se

2 kommentarer lämna en →
  1. Hammarin permalink
    oktober 16, 2009

    http://www.youtube.com/watch?v=KHjB-sUEaK4

    ”The girls can do it too, ya’all!”

Trackbacks and Pingbacks

  1. 50/50 – att arbeta för en jämställd musikbransch | The BandMeeting

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS