Hoppa över till innehåll

Stipendier och Kulturstöd

2009 oktober 1

Träffade Lena Bjärskog (Saft Stockholm) igår och vi pratade en hel del om hur man skall finansiera sina projekt. Hon har nyligen blivit beviljad ett stipendium för att åka utomlands för att bli inspirerad, genomföra spelningar, intervjua intressanta musiker/producenter och producera nytt material. Hon hade dock bara fått beviljat hälften av den budget hon behöver. Hon behöver alltså hitta ett sätt att få in mer pengar för att det skall bli av överhuvudtaget och det är i dec/jan…

Det här tycker jag är rätt typiskt för både stipendier och kulturstödsansökningar. Man gör en budget och söker pengar från alla håll där man redovisar i varje ansökan från vilken mer instans man söker pengar. Oftast om man får ett positivt besked är det beviljat en del av den summan man sökt, vilket innebär att man ofta inte kan hålla den budget man lagt. Handläggningstiderna är också oftast långa, vilket gör att man väntar länge innan man får besked.

En del instanser vill heller inte ge en beviljat stöd om man inte får garanterat pengar från något annat håll. Vem skall ta första steget?

Det är svårt att få en långsiktig lösning. Kanske är det bättre att få en samarbetspartner i form av en sponsor? Det förutsätter förstås att man hittar någon som man själv kan tänkas bli förknippad med, men där har du istället en pågående förhandling om vilka fördelar man kan dra av varandra (och inte bara komma dit och begära pengar). Du får en direktkommunikation och dessutom en samarbetspartner istället för att syssla med att skriva långa ansökningshandlingar som drar ut på tiden för beslut – något som du oftast heller inte kan påverka efter att du har skickat iväg ansökan.

Morgan Larsson intervjuar Lena Bjärskog

(Bilden är tagen från BandMeeting 10 dec 2008 av Erik Wistrand)

/Patrik Strömberg, arrangör av the BandMeeting

2 kommentarer lämna en →
 1. oktober 4, 2009

  Hallå där!

  Jomen visst e de klurigt! Man är ju både jätteglad att ha fått erkännandet och en el av det man behöver beviljat för att kunna genomföra sin plan eller idé. Men det är tydligen väldigt vanligt att man blir beviljad en del av vad man ansökt om, från vad jag hört nu.

  Efter att ha pratat med andra i branschen har jag iaf fått en hel del tips om hur och var man kan söka mer pengar och resurser. Men om man är nybörjare och inte själv vet att det är givet att man även måste söka hos Kulturrådet, Svenska Institutet etc, så kan man ju bli lite matt… och bara hoppas att det ska gå ihop sig!

  • oktober 5, 2009

   Det är en mängd ställen man kan söka pengar ifrån där kritierier, ansökningstider och ansökningsförfaranden är på olika sätt. Hur skall man formulera sig? Hur mycket pengar kan man söka och bli beviljad (ofta dålig info om det)? Vart är det säkrast att få pengar? Eftersom de ofta vill att man i sin budget lägger in hur mkt pengar man söker från varje ställe…

   Man kan bli stressad och förvirrad för mindre. Det blir inte lättare om det är en förvirrad eller ointresserad tjänsteman/kvinna som inte klarar av att lämna korrekt information om man råkar ringa och fråga…

   Kanske skulle jag försöka med att samla all den informationen här, åtminstone ansökningstiderna? Får försöka hinna med det på något sätt…

   /Patrik

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS