Hoppa över till innehåll

Använd Twitter som promotionverktyg

2009 november 10

Twitter är mikrobloggen där du bara får skriva max 140 tecken i varje post. Det blir fler och fler här i Sverige som twittrar, men det är mer utbrett internationellt. Många är redan vana vid att twittra utan att tänka på det: det är i princip samma funktion som finns på Myspace och Facebook i fältet där du skriver ”What are you doing?”. För att göra det kompicerat/enkelt så kan man även synkronisera Twitter med både Myspace och Facebook, med varierande resultat. Det är inte alltid synkroniseringen fungerar… Fördelen med Twitter är bland annat att man på ett enkelt sätt kan kommunicera med varandra och andra med en del knep. Här är ett par ex.

@

Man hålla igång en diskussion med någon annan genom att använda @-tecken plus deras användarnamn. Det är också ett sätt att nå andra som inte följer dig på Twitter. Skriver ni om ex BandMeeting kan ni inleda tweeten med @thebandmeeting.

RT (ReTweet) är när man sprider andras tweet vidare.

#-tecknet kallas för hashtag med följande ord. Det indikerar vad man Tweetar om som ex #promotion . Hashtags, precis som tags i bloggar (eller etiketter som det också kallas), är sökbara vilket gör att andra intresserade kan hitta er genom att söka på gemensamma tags.

Vill ni veta mer om twittrande så kan ni gå in på twittertips.se

 

Vad skall man då göra där på Twitter som musiker?

Det finns främst två anledningar:

1) Om man inte skall skriva något långt inlägg på sin blogg på Myspace (om man inte har en egen) eller på sin Wall på sin Facebook-sida är det betydligt bättre att använda Twitter för ex ”Vi har precis lagt upp en ny låt ( länk)”. De som följer er på Twitter (fans, media, skivbolag m fl kan sedan med lätthet RT (ReTwitter) till andra om er låt och ni får en snabbare spridning på det sättet som inte Facebook och Myspace klarar av.

2) Genom att följa både media, msuikbransch, andra musiker kan man få flera tips om vad man kan hitta mer musik, intressanta länkar till artiklar mm.

Jag började Twittra för ett par veckor sedan med BandMeeting och det som direkt dök upp efter att jag hade börjat följa WeAreListening ”5 Music Industry Leaders (You Should Follow) http://bit.ly/1cJKWr”. Där fanns listan från Audiolife blog som hade Twitteradresserna till – Terry McBride (CEO and Co-Founder of Nettwerk Music Group), Derek Sivers (Founder and former President of CD Baby), Ian Rogers (CEO of Topspin Media), Dave Kusek (Vice President at Berklee College of Music) och Gerd Leonard (Speaker, Advisor and Co-Author of “The Future of Music”). Genom att följa dessa fem herrar (ja, det är lite tunt med kvinnor här… Tipsa gärna!!!) fick jag genom dem både intressanta länkar och inblick i deras arbete.

 

Tjänster för Twitter som förbättrar resultaten

Det finns också tredjepartstjänster som förbättrar spridningen av dina/ditt bands låtar. Jag har tittat närmare på två stycken: Tweet for a Track och Tweet My Songs.

Tweet for a Track är ett sätt att skicka vidare dina låtar som du vill släppa iväg gratis för nedladdning.

1) Du laddar helt enkelt upp din låt på tweetforatrack.com och twittrar om det med en länk till den gratis mp3-filen som du nyss lagt upp.

2) Dina fans som följer dig på Twitter ser länken och klickar på den.

3) För att dina fans skall få din mp3 måste de ReTweeta (posta din Tweet på sin sida). När de gjort det får de mejlat till sig en länk till nedladdningen.

4) De som i sin tur följer dina fans (deras kompisar mm) ser att dem har twittrat om dig och din låt, vilket får (förhoppningsvis) dem att göra samma sak…

Ni förstår säkert potentialen i det här…

Tweet my Song  arbetar på ett lite annorlunda sätt. Här skall du också ladda upp din låt, men här kan du välja om du släpper den för nedladdning eller ej. Däremot kan man lyssna på alla låtar som twittrats genom Tweet my song från deras site och betygsätta dem. Det här skall vara en relativt ny tjänst, vad jag förstått, så det finns inte så många upplagda just nu. Det kommer in fler och fler dock för varje minut som går… Här går att filtrera i ett antal genre på det du är intresserad att lyssna på.

 

Music Monday

Sedan finns då Twitter-fenomenet ”Music Monday”. Principen är enkel. Personer med Twitter-konton rekommenderar sina favoritartister med hashtag  #musicmonday ex ”#musicmonday I recommend checking out Red Boulevard Room http://www.myspace.com/redboulevardroom”. 

 

Twitter ett nytt sätt att spamma?

Någon kanske tycker att det kan bli en väldans massa twittrande från alla håll och kanter. Ja, förvisso… men du väljer själv vilka du vill följa och kan inte skicka några direktmeddelanden till dig om du inte följer dem. Andra kan förstås skriva om dig genom att använda @-tecknet, men det är nog ett mindre problem och snarare än fördel.

 

Hur många av er som läser det här finns på Twitter?

Skriv och tyck till!

Följ gärna BandMeeting på www.twitter.com/thebandmeeting och mitt band Red Boulevard Room (som jag la upp där idag…)!

Kan inte låta bli att avsluta det här blogginlägget med två stycken låtar/videos om Twitter. Några av er har säkert hört talas om The Twitter Song…

/Patrik Strömberg, arrangör av the BandMeeting


3 kommentarer lämna en →
 1. thebandmeeting permalink*
  november 11, 2009

  Testade precis Tweetmysong.com och för mitt band Red Boulevard Room och la upp vår låt ”When You Fall” (dock ej för nedladdning). Direkt så twittrade @tweetmysongcom om den, vilket de som följer tweetmysong ser på deras twitter (som är över 1100 personer). Den syns dessutom på Tweetmysong.com site…

  Får se vad det ger för utfall.

  /Patrik, arrangör av the BandMeeting och basist i Red Boulevard Room

 2. thebandmeeting permalink*
  november 12, 2009

  Här är mer tips om hur du marknadsför dig med Twitter från TwitsMag, som jag fick tips om genom att dem twittrade om det…
  ”How to Use Twitter When Marketing Online” http://twitsmag.com/?p=2423

  Update på Red Boulevard Room på Tweetmysong.com:

  Efter 24 timmar – 4 lyssningar varav 3 unika har gett att 2 av dem följer oss på Twitter.

Trackbacks and Pingbacks

 1. Vad skall du göra med Myspace, Facebook, Twitter och andra sociala medier? | The BandMeeting

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS