Hoppa över till innehåll

Taikes – inför releasefesten för deras andra album

2009 december 21

Förra veckan träffade jag Johan Fredin och Alex Hedling från Taikes. Jag gjorde en intervju med dem inför deras release av sitt andra album Apologize to all your friends. Det blev snack om både skivan, deras turnéer i Mexiko och om musiktävlingar. Jag har lyssnat på skivan lite grann och det är riktig bra rock! Jag kommer definitivt försöka gå på deras Releasefest den 2 jan på Jazzhuset, Göteborg.

Här är intervjun:

Vilka är Taikes?

Vi började 2002 och bestod av mig (Johan Fredin) på gitarr & sång, Alex Hedling på bas och Axel på trummor. En vecka innan vårt första gig på våren 2003 hoppar Axel av och ersätts av Oskar Landgren. Oskar har varit vår trummis sedan dess.

Kan ni beskriva er musik?

Vi låter lite som Nirvana, Muse och Deftones. Vi blandar mycket och ibland kan det till och med bli lite disco på vissa stick. Måste man sättas oss i en genre blir det väl grungerock/alternative.

Ni har spelat mer än 60 gigs. Vilket har varit det mest minnesvärda giget?

Det skulle vara ett av våra gig i Mexiko. Vi spelade på en undergroundklubb och det var väl mer en ”inhängnad” utan golv än en riktig klubb. Det vräkte ner regn och utanför ingången bildades en jättepöl som var nästan en dm djup. Blev nästan som en vallgrav runt hela stället. Det kom således inte så mycket publik, men det var en rolig spelning.

Ni har ju varit på turné i Mexiko två gånger. Hur fixade ni det och varför just Mexiko?

Johan: Min flickvän är ifrån Mexiko så hon hade varit runt och frågat om vi kunde få spela. Det som är lite speciellt med klubbscenen i Mexiko är att de flesta spelar huvudsakligen covers. Ibland när det är flera band som spelar på en kväll kan det bli samma låtar och ofta ”Enter Sandman”. Till första turnén blev det fyra-fem gig och vi fick lite pengar från Studieförbundet Vuxenskolan och KulturUngdom. Inför andra turnén hade jag, tillsammans med min flickvän, åkt runt och frågat om gig och det blev till slut ett tiotal gigs. Vi fick denna gång 25.000 kr av KulturUngdom. Det täckte inte kostnader för hotell så det blev att vi bodde hos min flickvän och hos kompisar. Vi har gått en hel del back på turnéerna. Det är inte många som gav betalt och vissa ångrade sig när vi kom dit. Ett ställe hade till och med stängt när vi kom fram. Det har varit svårt med att lita på klubbarrangörerna där. Under turnén fick vi ett par dagar när vi inte hade någon spelning alls, men vi fick i alla fall 10 gig genomförda.

Ni har varit med många musiktävlingar och vunnit ett par också. Vilka var det och vilken var den roligaste att vinna?

Vi har varit med i Mölndalsrocken, Rock of Bohuslän, MusikDirekt och Partille Rocken. Vi har inte förväntat oss att vinna. Det får gå som det går. Det roliga är att framträda inför en stor publik. Rock of Bohuslän har en publik på 1200 personer. Vi vann Mölndalsrocken och Rock of Bohuslän. Priset för Mölndalsrocken var att få delta i Rock of Bohuslän och vinsten där var att få inspelningstid, men det har varit ett pris i sig att få spela. Det var hög kvalité på banden.

Det roligaste var nog MusikDirekt, när vi kom till riksfinal 2006. Vi vann inte då, men det var roligt att få åka till Gotland och spela. Det är inte längre samma prestige i att vinna tävlingar då det finns så många. Dessutom går det ju inte att tävla i musik…

Nu skall ni släppa ett nytt album – Apologize to all your friends. Kan ni berätta lite om det?

För mig (Johan) betyder den personligt oerhört mycket. Jag har en sådan ilska och frustration som kommer ut genom den här plattan. Jag är så trött på att ha ett vanligt jobb med samma rutiner, trött på allting. Det är väl nästan en ”23-års kris”…

Det är samma sound som den första plattan, men det är lite tyngre så det tilltalar även ”headbangare”. Den bestod först av 13 låtar, men vi sållade bort tre stycken. Vi spelade in skivan i studio K3 på Sveriges Radio Väst i Uddevalla. Peter (Heddelin) på K3 har varit mycket bra för oss och gett oss bra feedback utan att ta över. Vi möts på halva vägen. Han är van att arbeta med oss då han hjälpte oss med vår första platta, så han har översseende med våra egenheter.

Är ni signade eller har ni eget bolag?

Vi har eget bolag, Pylon Music, som Oskar har hand om. Record Union hjälper oss med distributionen och Hasse (som är A&R på Record Union) har hjälpt oss mycket. Det vi saknar nu är ett bokningsbolag och en manager. Man hinner inte med att fixa gig, uppdatera webbsidor mm när man har andra jobb att syssla med också. Det finns inte tid över.

Ebbot Lundberg har väl blivit inblandad på något sätt? Hur fick ni kontakt med honom och vad har han gjort?

Det var genom Hasse på grund av att han lyssnade på vår musik och Ebbot råkade komma förbi och blev intresserad. Vi fick göra en akustisk spelning på hans klubb, Revolution #9, ute i Särö och sedan har han fixat vår releasefest på Jazzhuset den 2 jan.

Ni finns på Myspace, Facebook och Twitter. Sedan såg jag att ni är med på något som heter Band Promote. Vad är det för något?

Det är ett promotionbolag i USA som kontaktade oss för att hjälpa oss med att komma med i radio, filmer, serier, reklamfilmer och även spelningar i USA. Det är en betaltjänst som kostar $1.000/år. Än så länge har det inte hänt något, men vi hade ingen produkt att ge ut förrän nu. Innan vi bestämde oss för Band Promote kollade vi upp bolaget. Han som driver det heter Mike Galaxy och är musiker och tv-värd. Det är genom honom som Linkin Park blev kända genom att de spelade på hans klubb.

Det är väl nästan ett måste i Sverige att slå utomlands först innan det händer något här.

Hur ser 2010 ut för Taikes?

Det börjar ju redan den 2 januari med releasefesten på Jazzhuset. Sedan har vi gig på gång både här i Sverige, Europa och USA. Om allt går vägen kan det bli ett riktigt bra år! Alla som kan måste komma den 2 januari Det är gratis inträde. Visst det är roligt att spela för sina vänner, men ännu roligare när det kommer okända dit också. Det är dem man vill nå ut till.

Mer info om Taikes hittar du på:

www.taikes.com – där kan du även beställa deras skiva och kommer du på releasefesten den 2 jan på Jazzhuset, Göteborg, kan du som beställt få skivan i handen och slippa portokostnaden.

Du hittar Taikes också på:

www.myspace.com/taikes

www.twitter.com/taikes

http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=19566246976&ref=ts

Taikes Foto: Hans Björkman

Taikes Foto: Hans Björkman

/Patrik Strömberg, arrangör av the BandMeeting

Inga kommentarer än

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS