Hoppa över till innehåll

mist spelar inte i Melodifestivalen

2010 februari 2

mist deltog under BandMeeting den 10 dec 2008 på Brew House i Göteborg. Jag gjorde en intervju med några ur bandet, Ida Gillner (gitarrist & stämsång) och Sara Tidholm (trummis & stämsång), för två veckor sedan för att se vad som hänt sedan sist vi sågs. De kommer i vilket fall som helst inte delta i Melodifestivalen, trots att många tror det…

Kan ni berätta lite kort vilka mist är och hur ni startade?

mist består av fyra bra kompisar – Martha Brauer (sång), Ida Gillner (gitarr & stämsång), Therese Lindström (bas & stämsång) och Sara Tidholm (trummor & stämsång). Vi gick i samma musikklass på högstadiet – Flatås Musikklass (som numer är Nordhems musikklass). Där fick vi spela ensemblemusik, vilket också innebar att vi alla fick spela alla sorters instrument. Vi tog efter det här synsättet ett bra tag och bytte instrument efter varje låt, men vi övergav det efter ett tag.

När gjorde ni det och hur bestämde ni vem som fick spela vad?

Det var väl efter ca 1,5 år som vi började få mer ”fasta” positioner i bandet. Det föll sig väldigt naturligt, vi stannade helt enkelt vid de instrument vi kände oss mest bekväma med.

Hur och var fick ni er första spelning?

Vi fick vår första spelning i Västerås, 2002, innan vi egentligen hade startat bandet så vi fick fixa bandnamn och låtar. Det var inga problem, förutom texterna. Men vi löste det genom att använda en Harry Potter bok, slog upp slumpmässig sida och använde den texten. Fungerade rätt bra… Vi  hade till och med en gästartist på trumpet. Vi öppnade spelningen med ett trumintro och gick in på scen en efter en och skanderade ”Göteborg, Göteborg”.

Efter ett par gig så var det folk utifrån som sa att det var bra och tyckte att vi skulle styra upp det lite mer!

Hur arbetar ni med låtskrivandet nu?

Ida: Det brukar vara jag och Therése som kommer med låtarna, då skrivna på var sitt håll. Oftast är det med sång och gitarr och eventuellt en idé på arr. Sedan arrar vi och gör finslipet tillsammans i replokalen. Den enda låten vi skrivit tillsammans allihop är Hey Boy från vår första inspelning, och den har ju blivit lite av vår signaturmelodi. Så egentligen borde vi prova att slå ihop våra kloka huvuden igen!

Hur många gig har ni gjort?

Det måste väl vara runt 150-200 gig. På senare tid har vi dock legat lite lågt, men vi har haft en hel del akustiska gig. Martha pluggar i Uppsala och Therese i Stockholm och vi två finns här i Göteborg så det är lite svårt att få ihop rep just nu.

Hur skulle ni beskriva er musik?

Pop, melodisk med harmoniska stämmor och eftertänksamma låtar. Andra inslag som finns är även funk och disco, men den röda tråden är melodisk & stämsång.

Vilket är det mest minnesvärda gig ni gjort?

Ida: 2003 skulle Alingsås gymnasiet ha någon kultur/musikevent och ville ha ett ”stort” band och kontaktade oss då. Vi hade bara funnits i ett år då. Det var en hemsk spelning. Vi körde då två set – ett seriöst och ett oseriöst med raplåtar, country, ”spexande”, men det visste inte publiken om. Det började med att ett par strängar gick av min gitarr och gymnasiekidsen började skrika. Blev rätt nervös och jag fick låna en gitarr. Det var en röd gitarr med tjocka strängar och den passade mig inte alls. När vi körde vår oseriösa hiphoplåt på skämt, så fattade inte publiken det alls och började bua. Vi var lite skamsna då…

Sara: En annan spelning var Rookie- on-tour som var en uttagning till Hultfredsfestivalen för osignade band under 2003. Kändes som vår stora chans! Mitt under låten så hamnar min stol lite över kanten så jag trillar bakåt och fick stå upp resten av spelningen. Behöver väl inte tillägga att vi inte gick vidare…

Nu har vi bara nämnt våra hemskaste spelningar.

Ida: Det är ju dem man kommer ihåg!

Sara: Vi har ju haft lite spelningar i London också. Det var 2006 när vi gjorde en riktig satsning. Vi flyttade till London och bodde i Cambridge. Vi fick en spelning på Urban Outfitters (ett stort varuhus med kläder och inredning) som var i en cool lokal i Kensington. Det var en gammal byggnad med flera våningar. Scenen var i mitten i bottenplan och publiken stod på balkongerna på de andra våningarna. Det var en speciell känsla.

Ida: Vi hade också en spelning i en ombyggd offentlig toalett där de hade satt in en bar istället. Vi var förband till [???]. Det kändes väldigt ”London”. Tyvärr hade vi alla olika extrajobb med olika tider och London var betydligt dyrare än vad vi trodde från början. Vi fick till slut flytta hem och det resulterade bara i de här två spelningarna.

Hur länge var ni i London och var kunde ni repa?

Vi var alla där ett halvår tillsammans, och sedan begav vi oss ut på olika håll runt om i världen. Man kan säga att vi tog ett ”sabbatsår” från bandet innan vi kom tillbaka till Sverige och släppte vår senaste EP 2008.

Det var svårt att hitta replokal i London, framför allt till rimliga priser. Till slut blev det att vi hyrde in oss från tillfälle till  tillfälle, och då kan man snacka om effektiv reptid.

Ni spelade på BandMeeting i Brew House 2008. Vad tyckte ni om BandMeeting?

Det var lite nervöst. Vi har aldrig spelat ”Show Case”.

Det är en speciell stämning på BandMeeting. Alla är där för att ta vara på allting! Det var väldigt kul. Minglet var jätteviktigt. Vi fick kontakt med Henryk Lipp som gillade våra låtar och ville starta ett samarbete. Vi hann börja med förproduktionen, men det rann ut i sanden mycket pga av att vi inte hade tillräckligt med finansiering för det. Vi hade inte råd helt enkelt.

Det var roligt att få lyssnat och pratat med Lena Bjärskog. Vi skulle träffa henne igen när vi hade ett gig i Stockholm, men tyvärr fick vi ställa in det pga sjukdom.

Hur ser ni på att ni nu kan råka sammanblandas med konstellationen MiSt som ställer upp i Melodifestivalen?

Vi skulle tagit patent, men det blev aldrig av. Vi har haft det här konceptet länge och vi har alltid varit ”mist” ända sedan högstadiet och vi är väletablerade i alla fall här i Göteborg. Det är många som ringt och sagt ”Kul att ni skall delta i Melodifestivalen!”

Vi borde ta en fajt! Kanske…

Vad händer för mist under 2010?

Drömmen om att ”slå igenom” finns ju alltid, men just nu är det inte fokus på bandet utan på pluggandet. Allt har sin tid, men vi hoppas på att åka runt och spela senare i år. Det är bra att skaffa gig tillsammans med andra band – lite gigswapping. Det är faktiskt genom att spela med andra band som vi träffat våra killar.

Vill ni veta mer om mist så gå in på deras myspace-sida: www.myspace.com/mistband

De finns också på Facebook: http://www.facebook.com/pages/mist/12530480779?ref=ts

Sara Tidholm i mist under BandMeeting 10 dec 2008. Foto: Erik Wistrand

Sara Tidholm i mist under BandMeeting 10 dec 2008. Foto: Erik Wistrand

Therese Lindström i mist under BandMeeting 10 dec 2008. Foto: Erik Wistrand

Therese Lindström i mist under BandMeeting 10 dec 2008. Foto: Erik Wistrand

/Patrik Strömberg, arrangör av the BandMeeting


en kommentar lämna en →
  1. februari 2, 2010

    Kul!!

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS