Hoppa över till innehåll

Hans Selander – en frilansande A&R på Record Union

2010 april 22

Hans Selander – en frilansande A&R på Record Union

För ett tag sedan träffade jag Hans Selander (aka A&R Hasse) som är frilansande A&R på Record Union. Vi pratade om intresse för musik, Record Union och hur det är att vara frilansande A&R.

Hur fick du kontakt med Record Union?

De kontaktade mig och jag kollade upp Record Union innan jag bestämde mig.

Varför tog Record Union kontakt just med dig?

Fredrik Holmberg från Record Union svarar på detta:

Well, we were souting around myspace for music enthusiasts and people we thought would understand and appreciate what Record Union were all about. At this point the A&R network was very small and we needed good representatives who fit the profile. For this reason we took contact with Hasse, and our hopes were confirmed.

Our criteria were: music addicts, online savy, understand the music biz and what independent means, experienced within music on (preferably played in a band and some point), understood the possibilities Record Union presented, understood the Record Union values, had contact with bands. Most important: a genuine love for music and respect for musicians.
From what i recall, Hasse met most of these criteria, especially when we opened dialogue with him. We are also glad that Hasse asked so many questions about us and the service, because it showed he took it seriously.

Vad är din bakgrund?

Jag var basist i punkbandet Rabies 1980-1985 och varit intresserad av musik i hela mitt liv.

Jag är en samlare i grunden och har köpt mängder med skivor, men det är inte ”bara” skivor som jag samlar utan det är mer att jag ”samlar på artister”. I min umgängeskrets var det högstatus att hitta nya osignade artister innan dem slog igenom.

Jag har spenderat mycket tid på Bengans, Skivhugget och Pet Sound, som hade en mycket bra importavdelning.

När jag bildade familj kom jag ifrån det här en hel del, men när barnen blev äldre fick jag mer tid och började söka igen. Kollade vilka av polarna som fortfarande spelade och började söka på Internet efter ny musik.

Myspace var en perfekt plattform för mig att hitta ny musik. Innan Myspace så var jag mycket inne på Musik Forum i olika delar av världen för att hitta ny musik. Där fick jag tips om ny musik och man delade med sig av sina upptäckter. Det kändes som en vinnare där man fick en ständig ström av ny musik. Myspace gjorde bara det här enklare att nå hela världen.

Vad gör dig till en bra A&R?

Mitt stora intresse & engagemang, mitt kontaktnät, kan ge kritik och samtidigt ha en öppenhet.

Vad förväntar du dig av banden och vad kan de förvänta sig av dig?

Om banden själv visar intresse och är beredda att göra det som krävs – då kommer de att få ut mer av mig. Det gäller att jobba ihop. Jag kommer aldrig att bli en ”curlande” A&R.

Jag har inga förväntningar på banden, men förhoppningar om att de skall lyckas. Jag tycker det är synd om de band som gör bra musik, men inte förvaltar det. De som inte anstränger sig själva kommer jag heller inte göra något för. De som engagerar sig jobbar jag mer för och ser till att de blir omtalade i de kanaler som jag använder mig av. Det gäller att ta vara på det som ges och jag har bara det jag kan erbjuda.

Det är många som tror att jag är anställd av Record Union och ställer en massa frågor om Record Union till mig, men jag är en frilansande A&R och inte anställd. Jag har däremot byggt upp ett bra samarbete med Record Union. Det är ett nytt bolag som startade förra året, som nog kan bli riktigt framgångsrikt. – Hans Selander, frilansande A&R

Just nu har jag ett mycket modernt band som är intresserat – Slice the cake. Ett band som träffats på ett Metal-Forum där de med samma musiksmak bestämde sig för att skapa musik ihop. Medlemmarna bor i England, Australien och Sverige och har tack vare Internet på ett relativt enkelt sätt nu spelat in och alldeles nyligen släppt sin debut-EP Cleansed.

Vilka kanaler är det du använder dig av för att marknadsföra de band/artister som är kopplade till dig?

Just nu använder jag mig i första hand av min A&R-sida på Facebook där jag promotar banden och lägger upp information och länkar de (och andra) kan ha nytta av. För övrigt så har jag sidor på MySpace, Twitter, LastFM, Deezer, iLike, ShareMyPlaylists, People’s Music Store (där jag har fyra separata webbutiker där man kan köpa bandens releaser), SkyRock, ReverbNation. Jag är mer eller mindre aktiv på alla, men försöker i första hand läsa på allt jag hittar om olika strategier för hur man använder Sociala Medier på bästa sätt.

Record Union har precis signat med Norska WiMP som kommer att konkurrera med Spotify, jag har ännu ingen invite där ännu men så fort jag kommer in så ska jag se hur jag ska änvända den. Sen har jag ju Spellistor på både Spotify och Deezer som jag hela tiden uppdaterar med nya releaser allt eftersom de dyker upp. Försöker även få tag på någon i USA som kan hjälpa mig med liknande spellistor även på Lala som enbart är tillgänglig för den amerikanska marknaden.

Hur tjänar du pengar som frilansande A&R?

Går det bra för bandet så tjänar jag pengar. Ju mer jag kämpar desto mer pengar kan jag tjäna. Andelen av förtjänsten fördelas så att 85% går direkt till bandet de resterande 15% går till Record Union. Jag får pengar av den andel som går till Record Union.

Om vi tar iTunes som ett exempel. De tar väl 50% av försäljningen. Av de resterande 50% tar bandet 85% och Record Union får 15% varav jag får en viss del utav Record Union.

För att lyckas som frilansande A&R inom Record Union ser jag samarbetet i tre enheter – jag själv, banden och Record Union.

Record Unions uppgift är – att rätt samarbetspartners och utveckla tjänster etc. De kämpar för att jobba med sitt varumärke och däri lyfta fram band och A&Rs då och då.

Min uppgift är – att få ut mina artister/band och hjälpa dem att lyckas, samt att lyfta fram Record Union.

Artisten/Bandens uppgift är – att lyfta fram mig och Record Union. Tyvärr funkar det inte riktigt så.  De kan med enkla medel lyfta fram mig och Record Union, om de hade velat synas mer. Idag har vi hamnat mycket i ett ”curlingsamhälle”. Många av de nya banden är inte vana vid att engagera sig utan vill att någon annan skall göra det åt dem utan att de ger något tillbaka.

Vad är roligast med att vara A&R?

Äntligen har jag fått ett verktyg och möjlighet att hjälpa dem som jag fått kontakt med via Myspace. Det är roligt att lyfta fram och hjälpa nya musiker.

Vill du få kontakt med Hans Selander så hittar du honom här: https://www.recordunion.com/Profile/24

Läs även ”Record Union din väg till musikrymden”

/Patrik Strömberg, arrangör av the BandMeeting

Inga kommentarer än

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS