Hoppa över till innehåll

Hur går det till?

2012 oktober 25
av Iendi

Idag har jag utlovat att berätta om den tekniska biten. Jag har brottats tillräckligt med det här för att kunna dela med mig av mina erfarenheter. Den bit som jag måste lita till att ni behärskar är studiobiten. Den har jag ingen erfarenhet av eftersom jag inte själv spelar utan bara jobbar som DJ och gör radioprogram. Jag har alltså bara min röst och musik som ska ljuda i etern.

Att göra en spelning med sång och ett instrumen är så klart lättare än att spela som band. Att spela som band kräver en mer avancerad utrustning, vilket de flesta band redan har. Att få ljudet in i en dator så att det låter bra är också något som jag förutsätter att ni kan.

I SL används streamadresser för att få ut ljudet. Dessa kan hyras från andras streamservers eller sättas upp själv. Det här är inget ni behöver tänka på vid de första spelningarna om de görs på min sim. Jag har en som ni får använda då. Etablerade artister och DJs har egna så att de vet att de är stabila och litar på.

Det finns en mängd mjukvaror som transporterar ljudet från er dator till streamen. Det som vi rekommenderar, och som jag själv använder mig av är BUTT. Det är ett gratisprogram som kan laddas ner här. Det enda som sen behöver göras är att skriva in streamadressen, som ni får av mig. Jag lägger den sedan på mitt land och vips så ljuder ni över nejden.

Många som gör spelningar i SL upplever att publikkontakten är behållningen. Här skriver folk hela tiden och ger respons på det de hör. något som är omöjligt på till exempel en pubspelning. Responsen får man då i efterhand i bästa fall.  Det man måste veta är att det är en fördröjning på cirka 20 sekunder innan ljudet når lyssnarna i SL. Det här känns oftast som en evighet när man ljudtestar. Jag tycker oftast att jag håller en hel monolog innan jag får bekräftat i chatten att jag hörs.

Så här enkelt är det alltså! Ni kommer att få till det på galoppen.

Tidigare inlägg :
Varför finns jag i SL?
 Spelning i Second Life?

På återhörande nästa torsdag
//Lena/Jändi

 

Inga kommentarer än

Lämna en kommentar

OBS: Du kan använda basic XHTML i dina kommentarer. Din mejladress kommerl never bli publicerad om du inte väljer själv att skriva din i textfältet.

Följ den här kommentar feed via RSS